Un mediu de stocare foarte utilizat astazi este compact disk-ul sau CD-ul. Acesta este un disc solid din plastic, pe care se inscripţionează date printr-un procedeu pe bază de laser. Deoarece inscripţionarea modifică fizic suprafaţa discului, în general acest disc nu poate fi scris decît o singură dată, apoi putînd fi doar citit. CD-urile au fost folosite iniţial la scară largă pentru înregistrări audio, dar în ultimii ani ele sunt folosite şi pentru înregistrări de date de pe computer.
Volumul de date care poate fi înregistrat pe un CD este comparabil cu cel al unui hard-disk mic, de circa 600-700 MB sau chiar 900MB. Pe un computer dotat şi cu placă de sunet şi boxe sau căşti audio, se poate asculta şi muzica de pe CD-urile audio. Este foarte util astăzi să ai o unitate CD-ROM, majoritatea programelor mari (inclusiv sistemele de operare) fiind livrate mai ales pe CD. În comerţ se găsesc şi multe publicaţii tipărite care sunt însoţite de CD-uri cu diverse programe şi documentaţii.
Ca să poţi folosi CD-uri pe computerul tău, ai nevoie de o unitate CD-ROM, cu care poţi citi fişierele şi datele înscrise pe CD. Aceasta se montează în cutia computerului, Ca să inscripţionezi CD-uri, ai nevoie de o unitate specială care are şi posibilitatea de scriere pe CD (CD-RW sau CD-writer) pe piaţă aparând CD-uri ce se pot înscripţiona de mai multe ori.
În concluzie, deşi nu este o componentă vitală a computerului, unitatea CD-ROM este astăzi foarte necesară pentru instalarea de aplicaţii noi şi pentru diverse aplicaţii multimedia.
miercuri, 12 decembrie 2007
Despre CD-ROM
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu